torstai 18. huhtikuuta 2013

Toisen vuoden näyttötyö

Hepsunhei ja hellät tunteet! Toisen vuoden näyttötyön suoritin työharjoitteluni ohella Lahden kaupunginteatterilla, ja päätoimisen arvostelun suoritti lavastemestari. Nyt vain toivotaan, että kelpaa Maurillekin...

Kurtilla keittää- näytelmään tarvittiin pollari (eng. bollard), koska näytelmässä ollaan pääasiassa satamassa. Pollariin siis kiinnitetään laivat kiinni silloin kun ne tulevat laituriin. Pollarin piti myös kestää päällä istumista ja seisomista.


Sain lavastajalta ohjeiksi vain sarjan ylläolevan tapaisia kuvia sekä mitat, 60 x 60 cm. Näillä tiedoin aloitin työn etsimällä tarpeeksi styroksia, jotka sitten liimasin uretaanin avulla kasaksi.

Tyylikästä.


Kun styroksikasa pysyi kuosissaan, aloitin muotoilun. Aluksi tappelin parin tylsän veitsen kanssa, mutta sitten sain työkalukseni pienen puukkosahan. Rakastuin. Mahtava vempele!




Lavastaja kävi välillä ohjeistamassa tarkempaa muotoa, mm. "Tästä kohtaa tasaisemmaksi", "Tätä pyöreämmäksi", mutta eteni työ ihan hyvää vauhtia kuitenkin.

Melkein.

Kun olin saanut pollarin muodon about lavastajaa miellyttävään muotoon, oli aika tehdä sille alusta. Tietty unohdin ottaa kuvia, mutta pollarin sisällä on kolme metalliputkenpalasta vahvikkeena, ja sitten pyöreä puualusta.


Pientä hifistelyä tuon muodon kanssa sain kuitenkin tehdä kaiken aikaa, ennen kuin viimein pääsin päällystämään sitä.

Aluksi päällystin pollarin kahdella voimapaperikerroksella. 


Puuseppien mielestä pollari näytti mursulta. Siitä tuli pajan maskotti. :D


Anyway, voimapaperia seurasi 4 kerrosta sideharsoa.


Lavastaja muutti taas mieltään muodosta tässä vaiheessa. Jouduin siis sahaamaan takaosasta osan irti, ja päällystämään uudelleen. Vaikka kuinka yritin laittaa siihen ylimääräisiä kerroksia päällysteitä, jäi eri pintojen välille pieni korkeusero. Noh, onneksi se on tosiaan selkäpuolella, joka ei näy yleisölle ollenkaan.


Tähän minulla luonnollisesti meni hermot, mutta eipä siinä muu auttanut, kuin jatkaa töitä. Lavastaja kuitenkin on se tilaaja, ja lavasteista tehdään sellaiset kuin hän haluaa. Lähinnä tässä kiukutti se, että tosiaan tämä muutos tuli ihan väärässä välissä, kun päällystäminenkin oli jo pitkällä.

Loppujen lopuksi sain muodon kuitenkin passaamaan, ja päällystäminen jatkui. Sideharson päälle tuli vielä kaksi voimapaperikerrosta, ja sitten pääsin maalaamaan. Ensin valkoinen pohjamaali, ja lopuksi kirkkaan keltainen pintakäsittely.



Lopuksi vielä muutama kuva, kun pollari on harjoituksissa mukana:




Jee.

- Mea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti